Fastelaven, morsdag og valentines day!

På søndag 14 februar er det både fastelaven, morsdag og valentines day på en gang! Jeg har fått disse gode oppskriftene fra www.mammanett.no. Det ligger flere gode oppskrifter der som du bør sjekke ut!

Fastelavensboller

12 boller
100 gr smør
3 1/2 dl melk
50 gr gjær
1 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 l hvetemel

Fyll
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca 7 – 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.

Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet. Skjær toppen av bollene og legg på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Glutenfrie fastelavensboller

Jeg har ikke smakt disse men fikk de tilsendt fra den danske familien Kernesund familie. Verdt å prøve hvis du ikke tåler gluten!

18 boller
150 gr smør
1,5 dl melk
50 gr gjær
3 spiseskje sukker
1 teskje salt
2 egg
300 gr rismel
100 gr maismel
100 gr maisstivelse

Fyll:
100 gr smør
100 gr sukker
Piskes lyst
Smelt smør og hell den sammen med melken i en bolle, la det avkjøle til 37 grader . Tilsett sukker, salt og egg.

Bland sammen rismel, maismel og maisstivelse og tilsett halvparten i smørblandingen. Tilsett mer mel til deigen ikke klistrer mer. La nå deigen heve tildekket i ca. 15 min.

Del deigen i 2 og rull den ut til to firkanter på ca 30×30, skjær hver firkant i 9 og legg en klatt fyll på hver. Lukk deigen sammen og sett bollene med lukkingen ned på en smurt plate. Etterhev ca. 30 min.

Pensl bollene med egg eller smør og stek de ved 250 grader C i ca 10 minutter.

Kjærlighetskake

Sukkerbrød:
5 stk egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Frukt til pynt:
1 kurv jordbær i skiver og båter
1 stk banan i skiver
2 stk kiwi i skiver

Fremgangsmåte:

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i smurt form og stek kaken.

Tegn et hjerte på en papplate og skjær etter det. Ta vare på de sukkerbrødstykkene som blir til overs, de kan du bruke sammen med fyllet for å heve kaken og få fin fasong på den. Fyllet består av krem, bananskiver, kiwi og jordbærskiver. Så legges et lag med krem oppå kaken sammen med jordbærskiver som legges tett i tett slik at de dekker hele overflaten. Deretter tar du en pakke rød gelé, koker opp og pensler over bærene før den stivner. Pass på at geleen ikke er for varm når du tar den på, da smelter kremen. Pass på at alle bærene blir dekket. Et lite melisdryss til slutt – og en liten jordbærrose på toppen – voilà!

Tips: Dynk gjerne sukkerbrødbunnen i eplemost eller appelsinjuice og husk å være sjenerøs med krem, frukt- og bærfyll (om ønsket, kan du godt bruke mer frukt og bær en vi har oppgitt).

Advertisements
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Arnaud Vaudour

     /  februar 12, 2010

    La, tu me donne très très envi de cuisiner des pâtisseries dimanche pour ta sœur 🙂
    Que votre St Valentin soit gourmande.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: