Merinoull

photo_sheep

Merinoull kommer fra merinosauen og er en veldig fin og myk ullkvalitet. I sin naturlige form er ull hudvennlig og kan brukes helt innpå kroppen. Den isolerer godt både i varme og kulde, og opprettholder jevn kroppstemperatur uansett aktivitetsnivå. Dens unike isolasjonsevne ligger i fibrenes rike luftlommer som oppbevarer varme eller fuktighet. Grunnet ullfibrenes vannavstøtende overflate vil vanndråper renne av, blir derimot ullen våt kan den ta opp vann på opptil 1/3 av sin egen masse uten å kjennes fuktig.

Merinoullen består av små overlappende skjell som beskytter selve fiberen. Overflaten er som nevnt vannavstøtende mens fibertråden under har stor absorpsjonsevne. Merinoull kan derfor absorbere og slippe ut fuktighet, for å kjøle ned eller varme opp kroppen. Med merinoull blir du fort varm men ikke overopphetet pga denne ullens pusteegenskaper.

Merinoull er også naturlig flammehemmende og beskytter i tillegg mot UV stråling.

Legg igjen en kommentar

2 kommentarer

 1. Emlyn Hughes

   /  september 20, 2011

  Et annet, men ikke så kjent faktum om merinoull er sauebønder/klippere i Australia sin metode for å sikre høy kvalitet på ulla ved å foreta at såkalt «Mulesing»-inngrep, hvor merinosau flås levende for å forhindre at ulla utsettes for skadedyr.

  Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Mulesing

  Unntaket er økomerket ulltøy.

  Svar
  • Hei,
   Det er helt riktig at det i Australia brukes en metode for å fjerne hud på bakpartiet på merinosauen for å unngå at en flueparasitt borrer seg inn under huden på sauen og skader denne innenifra. Siden begynnelsen av 1990-tallet har det vært jobbet mot å finne en alternativ metode for å skåne sauen mot denne parasitten på. Idag bedøves sauen, men en endelig metode som fungerer som en optimal praksis globalt er ikke fastlagt. Vi hadde en av direktørene til The Australian Woolcompangy på møte hos oss for en knapp måned siden for å vite mer om situasjonen. Det jforskes fortsatt mye på alternative metoder samt at det jobbes med et deklarasjonssystem som viser til oprinnelsesland og oprinnelsesgård på råullen slik at vi som kjøper kan få garantier for at det garnet vår garnleverandør kjøper fra det internasjonale garnmarkedet er mulesfritt. Disse systemene begynner å legges ut i år, så vi er optimistiske på at vi er nær en god løsning for dette.

   Produktene våre er laget av 100% ren merinoull av høyeste kvalitet. Vi kjøper garnet fra vår garnleverandør i Italia, som både er Oeko-tex -(www.oeko-tex.com) og Woolmark sertifisert (www.woolmark.com). I likhet med at vi har høy fokus på miljø gjennom hele produksjonsprosessen, er vi også opptatt av dyrenes velferd – og mulesing er noe vi reagerer kraftig på.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: